Cuvier va ser el primer gran promotor de l'anatomia comparada i de la paleontologia. Va ocupar diferents llocs d'importància en l'educació nacional francesa a l'època de Napoleó i durant la restauració dels Borbons. Va ser nomenat professor d'anatomia comparada del Museu d'Història Natural de París.[2] En el seu moment va ser molt seguida la seva polèmica amb Jean-Baptiste Lamarck, a qui va ridiculitzar en diverses ocasions per les seves teories evolucionistes, precursores de les de Charles Darwin.
El Baró de Cuvier també va propagar el concepte de catastrofisme geològic que, mitjançant l'estudi comparat dels restos ossis de mamífers actuals i les formes fòssils dedueix que els organismes extints havien estat exterminats per alguna catàstrofe geològica i, posteriorment, havien estat reemplaçats per els organismes que es trobaven en l'actualitat.[2]
↑Asimov, Isaac. «Cuvier, Georges». A: Enciclopedia biográfica de ciencia y tecnología : la vida y la obra de 1197 grandes científicos desde la antigüedad hasta nuestros dias (en castellà). Nueva edición revisada. Madrid: Ediciones de la Revista de Occidente, 1973, p. 212. ISBN 8429270043.
↑ 2,02,1Pelayo, Francisco. De la creación a la evolución. Darwin (en castellà). Tres Cantos, Madrid: Nivola, Libros y Ediciones, desembre de 2001, p. 24,25. ISBN 9788495599223.